looney tunes, bugs bunny, daffy duck, porky pig, Marge's Little Lulu, disney, donald duck, uncle scrooge, gold key comics, woody woodpecker, popeye, disneyland, cartoons, cinderella, snowhite

Τα πρώτα κόμικς στη Ελλάδα που μιμήθηκαν τά αμερικάνικα κόμικς σε μέγεθος, συνολική επιμέλεια και εμφάνιση είχαν ήρωες καρτούν και ήταν τα "Γέλιο και Χαρά". Με χρώμα σε όλες τίς σελίδες φιλοξενούσαν ήρωες της Disney αλλά και της Warner Bros. Ανθρωποι που είναι τώρα κάπου στην έκτη δεκαετία της ζωής τους θυμούνται την συγκίνηση και το θαυμασμό που τούς έδιναν αυτά τα αναγνώσματα αφού για πρώτη φορά, γύρω στο 1953, έβλεπαν τον Μίκυ Μάους, τον Ντόναλντ, τον Μπάγκς Μπάννυ, τούς Τόμ και Τζέρρυ, Μικρή Λουλού, Γούντυ Γουντπέκερ και Ντάφφυ Ντάκ να μιλάνε με διαλόγους μέσα σε μπαλόνια και να τούς συνεπαίρνουν με τη δράση τους, καρέ - καρέ. Επανάσταση πραγματική σε μιά εποχή φτωχή και στερημένη απο χρώμα, με καμμιά απο τίς σημερινές τεχνολογίες παρούσες ( ούτε τηλεόραση σχεδόν δεν υπήρχε, μόνο κινηματογράφος ασπρόμαυρος τις περισσότερες φορές και ράδιο), τα κόμικς αυτά έδωσαν στα παιδιά τότε τη πρώτη ώθηση για το ταξίδι στο θέαμα και στη διασκέδαση που ακόμα και σήμερα συνεχίζεται με την ολοένα συνεχιζόμενη εξέλιξη στη παραγωγή ταινιών με ψηφιακή τεχνολογία πλέον...

Εδώ στο mycomics.gr παραθέτουμε τα πρώτα εξώφυλλα καθώς και μερικά μεταγενέστερα, μαζί και τον κατάλογο της εκδότριας εταιρίας Ατλαντίς των αδερφών Πεχλιβανίδη με περιγραφή των τίτλων απο τιςπεριπέτειες που περιείχαν. Χαρακτηριστικό που δείχνει την παλαιότητα τους είναι η τιμή τους στα πρώτα τεύχη που αναγράφεται σε χιλιάδες δραχμές μιάς και υπήρχαν ακόμα οι πληθωριστικές δραχμές της μεταπολεμικής περιόδου και το πώς αποκαλούνται οι ήρωες των Looney Tunes και του Disney  στην Ελληνική! Παράδειγμα στο τεύχος 94 ο δημοφιλής μας Θείος Σκρούτζ επικαλείται "Θείος Σκρούτζης"!!

 

   
   
ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ
         

 

Για πολλά ακόμα εξώφυλλα Γέλιο και Χαρά κάντε κλικ εδώ

'Αλλη μια έκδοση της Ατλαντίς - Αφοί Πεχλιβανίδη ήταν ο Χονδρός και ο Λιγνός. Φημισμένοι απο τίς εμφανίσεις τους στην τότε τηλεόραση, ήταν ένα γκαφαδόρικο και κωμικό ντουέτο που έγινε και κόμικ. Να μερικά εξώφυλλα...!!!
ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ ΝΕΑ
   




     
Νέα εξώφυλλα Χονδρός Λιγνός..
Τα δύσκολα πρώτα (ξέρει ο φίλος Μελέτης !!)
Xondros 53.jpg
Xondros 53.jpg
Xondros 52.jpg
Xondros 52.jpg
Xondros 51.jpg
Xondros 51.jpg
Xondros 50.jpg
Xondros 50.jpg
Xondros 49.jpg
Xondros 49.jpg
Xondros 48.jpg
Xondros 48.jpg
Xondros 47.jpg
Xondros 47.jpg
Xondros 46.jpg
Xondros 46.jpg
Xondros 45.jpg
Xondros 45.jpg
Xondros 44.jpg
Xondros 44.jpg
Xondros 41.jpg
Xondros 41.jpg
Xondros 40.jpg
Xondros 40.jpg
Xondros 39.jpg
Xondros 39.jpg
Xondros 36.jpg
Xondros 36.jpg
Xondros 33.jpg
Xondros 33.jpg
Xondros 31.jpg
Xondros 31.jpg
Xondros 26.jpg
Xondros 26.jpg
Xondros 24.jpg
Xondros 24.jpg
Xondros 23.jpg
Xondros 23.jpg
Xondros 22.jpg
Xondros 22.jpg
Xondros 19.jpg
Xondros 19.jpg
Xondros 13.jpg
Xondros 13.jpg
Xondros 09.jpg
Xondros 09.jpg
Xondros 08.jpg
Xondros 08.jpg
Xondros 07.jpg
Xondros 07.jpg
Xondros 06.jpg
Xondros 06.jpg
Xondros 05.jpg
Xondros 05.jpg

Στη σειρά των εκδόσεων Ατλαντίς υπήρξαν και το Τρίο Στούτζες ( Τhe Three Stooges ) και η Μπονάντσα ( Bonanza ). Το Τρίο Στούτζες ήταν όπως οι Χονδρός και Λιγνός επιτυχημένη κωμική σειρά στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση και η Μπονάντσα αντίστοιχα σειρά γουέστερν με περιπέτειες της οικογένειας Καρτράιτ. Δυστυχώς αυτές οι σειρές ήταν και το κύκνειο άσμα του οίκου σε αυτό το τομέα.
Η επιλογή της  έκδοσης  των τίτλων ήταν μάλλον μονόδρομος. Ο οίκος είχε χάσει τα δικαιώματα έκδοσης των  χαρακτήρων της Disney οπότε πόνταρε σε κάτι γνωστό από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. .Η χειρότερη όμως έκδοση ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη η «Μπονάνζα».
Η ποιότητα ήταν στα γνωστά στάνταρ της εταιρείας αλλά μόνο στο εξώφυλλο και στο χαρτί. Για την μεταφορά των panel  είχε επιλέγει η μέθοδος της ξεπατικούρας με πενιχρά αποτελέσματα. Η επιλογή της Μπονάντσα δεν στέφτηκε με επιτυχία..
Ο τίτλος δεν μπόρεσε να ξεπέρασει τα 10 τεύχη. Παραθέτουμε μερικά απο τα εξώφυλλα σύν μερικές σελίδες απο το εσωτερικό της Μπονάντσα. Όπως όλα τα κόμικς της Ατλαντίδος είχαν μέγεθος και συνολική εμφάνιση σαν τα αμερικάνικα πρωτότυπα και ήταν όλες οι σελίδες έγχρωμες. Η χρονολογία έκδοσης τους ήταν τέλη δεκαετίας '60 αρχές ΄70.