marvel comics, spider-man, x-men, avengers, stan lee, jack kirby, fantastic four, daredevil, peter parker, mary jane, gwen stacy, romita, gil kane, kabanas, καμπανας, kung-fu, bruce lee
 

Μπορεί να πει κανείς ότι το 1976 έγινε το τέλος μίας εποχής και η αρχή μίας άλλης των κόμικς στην Ελλάδα. Την άνοιξη του 1977 στο περιοδικό "ΦΑΝΤΟΜ" των εκδόσεων "Καμπανάς" προαναγγέλθηκε σε διαφήμιση ο ερχομός του Spider-Man στην Ελλάδα. Ήδη ο πρώτος MARVEL τίτλος είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 1976 ( Mάστερ Κούνγκ Φού ) αλλά ο Σπάιντερ Μαν και οι υπόλοιποι τίτλοι που τον ακολούθησαν έδωσαν πλέον μία νέα και πρωτόγνωρη εμπειρία σε εμάς τούς τότε πιτσιρικάδες.

Οι Υπερ-ήρωες της Νέας Υόρκης με τις περιπέτειες και τις επικές μάχες τους μέσα από τα Μarvel Comics Group & "Kabanas Hellas" έφεραν νέα εποχή δράσης και φαντασίας στο κόσμο των κόμικς!!! Αναφερόμαστε φυσικά σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμα ούτε έγχρωμη τηλεόραση, ούτε βίντεο. Το πρόγραμμα της ασπρόμαυρης τηλεόρασης άρχιζε στίς 5:30 το απόγευμα χωρίς να υπάρχει κάτι το αξιόλογο για τα παιδιά. Ο αντίκτυπος των νεοφερθέντων  ΜARVEL "κατευθείαν απο τη Νέα Υόρκη" ήταν πλέον έντονος !!. Το μέγεθός τους ήταν μεγάλο, και περιλάμβανε δύο ιστορίες συν μια μικρή συμπληρωματική ( συνήθως γουέστερν ή τρόμου). Για παράδειγμα μέσα στο "ΚΑΠΤΑΙΝ ΑΜΕΡΙΚΑ" υπήρχαν και οι "X-MEN", μέσα στο "ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ" οι "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ", μέσα στον "ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ" ο "ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ", μέσα στούς "ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ" ο ¨ΚΑΠΤΑΙΝ ΜΑΡΒΕΛ" και μέσα στους "ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ" ο "ΛΟΥΚ ΚΕΪΤΖ ήρωας προς μίσθωση". Οι συγχωνεύσεις και οι συνδυασμοί των τίτλων άλλαζαν κάθε φορά που έβγαινε και ένα νέο περιοδικό. Ηταν προφανές ότι η εκδότρια "Κabanas Hellas" έκανε πειραματισμούς προσπαθώντας να συνδυάσει τίτλους με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή κυκλοφορία των κόμικς της. Η ακμή τους ήταν απο το 1976 έως το 1980. Η επιτυχία του πρώτου τίτλου " Mάστερ Κούνγκ Φού " ( που εκμεταλλεύτηκε την μεγάλη άνθηση που είχαν οι πολεμικές τέχνες την εποχή εκείνη ) τους ώθησε να εκδώσουν στη συνέχεια και πολλούς άλλους. "Σπάιντερ Μάν", "Κάπταιν Αμέρικα", "Χούλκ", "Εκδικητές", "Λυκάνθρωπος", "Μαν Γούλφ", "Απάνθρωποι", "Θωρ", "Γκραν Γκινιόλ", "Χάουαρντ Ντακ", "Πόλεμος των Άστρων", "Κόμης Δράκουλας", "Μαύρος Πάνθηρας", "Οδύσσεια 2001"," Love story", "Western" κ.α. Αυτοδιαφημιζόντουσαν ως " Τα περιοδικά της σκληρής γενιάς " και πραγματικά μπορεί να πεί κανείς ότι ήταν καινοτομία στίς ελληνικές εκδόσεις κόμικς για εκείνη την εποχή αφού μετέφεραν στά παιδιά το κλίμα της Μarvel Αμερικάνικης βιομηχανίας κόμικς, που ήταν κυρίαρχη και ακμάζουσα εκείνη τη περίοδο. Δυστυχώς δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Η αγορά φαίνεται δεν μπόρεσε να στηρίξει επαρκώς όλους τους τίτλους και μετά από μερικά χρόνια κυκλοφορίας σιγά-σιγά ό σταμάτησαν ο ένας μετά τον άλλο εκτός από τον "Σπάιντερ Μαν " που συνέχισε εβδομαδιαία σε μικρό πλέον μέγεθος και χωρίς χρώμα στις εσωτερικές σελίδες για κάμποσα χρόνια ακόμα φτάνοντας τελικά στα 570 τεύχη. Στα επόμενα χρόνια και άλλοι εκδοτικοί οίκοι δημοσίευσαν κόμικς της Marvel αλλά μόνο αυτά της "Καμπανάς" έμειναν να γοητεύουν με την μαγεία των περιεχομένων τους όσα χρόνια κι αν περάσουν γιατί ήταν τα πρώτα που γν'ωρισε το ελληνικό κοινό, το μέγεθός τους και η συνολική τους εμφάνιση έμοιαζε με τα πρωτότυπα αμερικάνικα και οι περιπέτειες που δημοσιεύτηκαν ανήκαν στη χρυσή εποχή της Marvel που δεν ξαναεπαναλήφθησαν.

Όλοι σχεδόν οι τίτλοι που έκαναν μεγάλη τη Μarvel αναδημοσιεύτηκαν στα ελληνικά τότε και εμείς οι τυχεροί πιτσιρικάδες μπορεί να μην είχαμε τότε dvd και playstation αλλά είχαμε το προνόμιο να διαβάσουμε τις πρώτες περιπέτειες των X-men και Εκδικητών (γραμμένες από τον Stan Lee και ζωγραφισμένες από τον Jack Kirby ), Σπάιντερ-Μαν (με τα καταπληκτικά εξώφυλλα και ιστορίες ζωγραφισμένα από τούς John Romita και Gil Cane), Captain America (στις καλύτερες ιστορίες του δια χειρός Sal Buscema), Conan (με τίς πρώτες κλασσικές περιπέτειες ζωγραφισμένες απο τον Βarry Smith)..!!! Πραγματικά αυτά τα κόμικς σημάδεψαν την εποχή τους.

MARVEL COMICS GROUP and KABANAS HELLAS present:
   
Σε αυτή τη σελίδα κάνουμε ένα ταξίδι στην αισθηματική ζωή του Πήτερ Πάρκερ που είχε εξίσου ενδιαφέρον με τίς μάχες του με τούς κακοποιούς. Με τη σειρά που εμφανίστηκαν παρουσιάζουμε τα κορίτσια στη ζωή του Πήτερ Πάρκερ, του επίσης γνωστού και σαν ο φιλικός Αραχνάνθρωπος της γειτονιάς σας..!!!
#37 σε αναζήτηση #39 σε αναζήτηση #40 σε αναζήτηση

#56 σε αναζήτηση


     

 

 

 

 

 

       


 

   
       


 

               


   

     
 
     

     
 
 

Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα οπισθόφυλλα τους με διαφημίσεις των κινηματογραφικών ταινιών εκείνης της εποχής..!!!
           

Να και λίγα απο τα βίντεο μας !!!

Κάνετε κλίκ να πάτε στο κάναλι μας στο YouTube για να δείτε περισσότερα..!!