Ηταν τότε αρχές δεκαετίας του ΄70 που κυκλοφόρησαν αυτά τα περιοδικάκια με το μικρό σχήμα, για να κρύβονται εύκολα από γονείς και δασκάλους, και με τα κοκκινοπορτοκαλί χρώματα στο εσωτερικό τους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στ. Ανεμοδουράς αναγκάστηκε να βρει μια καινούργια έκδοση να αντικαταστήσει το δημιουργημά του που σταμάτησε εξαιτίας άνωθεν εντολών από το τότε καθεστώς. Εννοούμε βέβαια τον θρυλικό Μικρό Ήρωαν που έκλεισε χτυπημένος βάρβαρα από την δικτατορία. Εξετάζοντας διάφορες εκδοχές κατάληξε σε μία που είχε τα περισσότερα συν. Τον Μπλεκ (Il Grande Blek). Πράγματι το Ιταλικό αυτό κόμικ ήταν ότι έπρεπε. Πρωταγωνιστής ένας Αμερικάνος ήρωας, που πολεμούσε για την ελευθερία του. Στην πορεία και βλέποντας την επιτυχία που είχε συνέχισε με τα άλλα δύο περιοδικά (ΖΑΓΚΟΡ και ΟΜΠΡΑΞ). Ο Μπλεκ συμπλήρωσε 340 τεύχη στο μικρό σχήμα ενώ ο Ζαγκόρ έφτασε τα 260 και ο Ομπραξ μόλις (!) στα 236.

Σιγά σιγά όλα τα αγόρια διαβάζανε τις περιπέτειες του "Μπλέκ" ( μαζί του ο Ρόντυ και ο καθηγητής Μυστήριος ), του "Ζαγκόρ" ( μαζί του ο Τσίκο ) και του "Κάπταιν Μάρκ" ( μαζί του ο Μίστερ Μπλούφ με το σκύλο του Φλόκ και ο Θλιμμένος Μπούφος, ο ινδιάνος ορκισμένος εχθρός του Φλόκ ). Επίσης εκτός από τούς κεντρικούς ήρωες υπήρχαν και οι περιπέτειες του "Κάπταιν Μίκυ" ( μαζί του ο Τσικουδιάς και ο Αφαιμάξης ), του "Όμπραξ" ( μαζί του ο Βαρώνος και ο Φαγάνας ). Τις εκδόσεις συμπλήρωναν μία πλειάδα ακόμα "χάρτινων" ηρώων Ιταλικής κυρίως προέλευσης. Ο Μικρός Ρεηντζέρ Ρίγκο Τέλλερ, ο επίσης μικρός Τομ με τον βοηθό του Ντάστυ, ο Τάργκα, Ο ντετέκτιβ Κάννον και αρκετοί άλλοι πετυχημένοι και μη μας κρατούσαν παρέα.

Όλοι μας είχαμε μάθει πλέον τούς Λύκους του Οντάριο, τούς Αμερικάνους Πατριώτες και την επανάσταση τους ενάντια στούς κακούς Άγγλους, τα καραβάνια και τους πιονέρους, τα Τοτέμ και τις φυλές των Ινδιάνων, τούς βάλτους της Φλώριντα και τα άγρια τοπία της Αμερικής αλλά είμασταν πολύ μικροί για να ξέρουμε τίς ιστορικές και γεωγραφικές λεπτομέρειες που αποτελούσαν το υπόβαθρο και το σκηνικό που διαδραματίζονταν οι περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων. Δεν είχε όμως αυτή μας η άγνοια καμιά απολύτως σημασία. Σημασία είχε το Ταξίδι που μας πήγαιναν αυτά τα θρυλικά πλέον κόμικς και η φαντασία του καθενός μας.

Και ένα δωράκι: κατεβάστε μια ιστορία του Ζαγκόρ όπως δημοσιεύτηκε στα τεύχη 12-15 από εδώ

 

 Κάνετε κλίκ εδώ για να δείτε εξώφυλλα Μπλεκ Μικρό σχήμα, τεύχη 1-341

Κάνετε κλίκ εδώ για να δείτε εξώφυλλα Μπλεκ 7 δραχμών μεγάλο σχήμα, τεύχη 342-423

Κάνετε κλίκ εδώ για να δείτε εξώφυλλα Μπλεκ Νέος Δυναμικός, τεύχη 1-120
Κάνετε κλίκ εδώ για να δείτε εξώφυλλα Μπλεκ Νέας Περιόδου, τεύχη 1-756

Κάνετε κλίκ εδώ για τεύχη Μεγάλος Μπλεκ: μηνιαία έκδοση, 74 τεύχη
 

"Ζαγκόρ" τεύχη 1-260 δείτε τα περισσότερα εδώ:

 

"Όμπραξ" τεύχη 1-238 δείτε τα περισσότερα εδώ: 

Επίσης στα οπισθόφυλλα μπορεί κανείς να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν με τίς διαφημίσεις και τίς προσφορές τους.Τις εικονογραφημές ιστορίες συμπλήρωναν επανατυπώσεις των "Μικρός Ήρως", "Υπεράνθρωπος", "Γκρέκο, ο Άσσος των γηπέδων". Με κείμενα κυρίως του Στέλιου Ανεμοδουρά και εικονογραφήση απο τον Βύρωνα Απτόσογλου

οι ιστορίες αυτές διαχρονικά εξάπταν τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Ιστορίες που πρωτοδημοσιεύτηκαν αυτόνομα σε περιοδικάκια την δεκαετία του '50. Τα θέματα περιλαμβάναν ιστορίες από την αντίσταση κατά των Γερμανών (ΜΙκρός Ήρωας), τις περιπέτειες μίας οικογένειας Ελλήνων Υπερηρώων (Υπεράνθρωπος) και τα κατορθώματα ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου (Γκρέκο, ο Άσσος των γηπέδων). Τι άλλο μπορούσε να ζητήσει κανείς...